Årets första bisvärm

Bisvärm

När vi kom hem från arbete i bigårdarna Sörbo, Walla och Walla-åkern mötte vi årets första bisvärm i luften, förmodligen direkt från det bisamhälle man flyttade ifrån. Tur nog flög de inte så långt när de satte sig i en liten björk med kringliggande björkar/buskar uppe vid ladan utefter vår väg, där vi förvarar vårt bimaterial i. Därför gick det snabbt att plocka fram låda med ramar, tak och botten från ladan som jag satte direkt under björken för sedan skaka ner bina i lådan.

När jag gick därifrån verkade som de var nöjda med den bostad som jag erbjöd dem, och de kommer förflyttas i kväll till någon annan bigård.

Kan nämna att i Sörbo slog vi ihop 4 svaga bisamhällen till förmodligen 2 starkare bisamhällen och även i Walla slog vi ihop två bisamhällen till ett samt satte på skattlådor på några andra. På Walla-åkern bytte vi ut lådor på tre ”Sorunda”-bisamhällen till våra egna lådor, för de lådor som vi köpte bina i från Sorunda skall lämnas tillbaka för de ingick inte i köpet.

Om jag räknar rätt nu har vi 124 bisamhällen nu (126 – 1 dött efter transportskada – 2 (4 blir 2) + bisvärmen).

Nu skall jag dels se till bisvärmen och dels börja motionera efter gräsklipparen en stund.

M. Laby

Kategorier:
,
Etiketter: