Grahamsfranska och rågrutor

I eftermiddags blev det av med provbakningen av ett recept på grahamsfranska (naturligtvis med honung) som jag fann för några veckor sedan i receptdatabasen hos Coop. Förutom detta recept finns det 367 recept till med honung i, troligen kommer jag prova några till här ifrån inom den närmaste tiden.
Nybakade grahamsfranska

Grahamsfranska (20 st. småbullar)

  • 50 g Margarin
  • 5 dl Mjölk
  • 50 g Jäst
  • 1 1/2 tsk Salt
  • 2 msk Honung
  • 8 dl Grahamsmjök
  • 4-5 dl Vetemjöl

Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°C (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, honung, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en deg. Jäs degen övertäckt ca 30 min.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 2 delar och rulla dem i längder. Skär varje längd i 10 bitar, antingen sneda bitar, eller forma bitarna till runda eller ovala bullar. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 min.

Värm ugnen till 225°C. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

—————————————————————————————

När detta brödet stod inne i ugnen gjorde jag en ny matbrödsdeg i hushållsmaskinen, en omgång mjuka rågrutor som är ett matbröd som jag gräddar i långpanna. Detta recept har jag och mor arbetat fram tidigare i höstas.

Receptet på dessa mjuka rågrutor, grahamsfranskan och ett antal till recept med honung kan du finna på familjeföretagets hemsida, som bland annat innehåller ett receptdatabas med honungsrecept. Det är inte många recept just nu men de kommer öka efterhand när vi har tid och möjlighet att testa nya recept innan de läggs ut där.

M. Laby

Kategorier:
Etiketter: