Estlandsresan dag 1

Tillsammans med storebror och 50-tal andra biodlare runt om landet, stora som små, var jag på Biodlarföretagarnas studieresa till Estland, 29 april – 5 maj 2006. Detta är min personliga berättelse om denna resa, som visade sig att vara en intressant och trevlig resa med trevlig ressällskap.

Min och storebrors resa började med att vi steg på tåget till Stockholm vid järnvägstationen i Hedemora lördag middag för senare på dagen ansluta sig till övriga gruppen vid Frihamnsterminalen. Vid 17.30 avgick m/s Regina Baltica mot Tallinn via ett kort anlöp i Mariehamn. Senare på kvällen hade vi vår första gemensamma middag i fartygets bufféresturang.

Vi ankom Tallink-terminalen i Tallinn på söndags förmiddag och där vi möttes upp av Helle L., vår svensktalande lokalguide som följde med oss under veckan, både som guide och som tolk. Under eftermiddagen besökte vi två biodlare i det estniska landskapet Lääne-Virumaa. Först var vi hos Mait M. utanför Tamsalu, som var en äldre biodlare som hade jobbat nästan hela sitt liv med biodling i olika former. Besöket inleddes med att han berättade bland annat om sig själv och hans tid som biodling och sedan fick vi guidning i hans lokaler och på slutet en titt i ett av bisamhällena som stod på gården.


Jag fastnade direkt för balkongstaketet på huset som inrymmer arbetslokalerna, och huset mitt emot som troligen är bostadshuset pryddes dörren av ett stort 6-hörning fönster.


Även i biblioteket en våning upp fanns det flertal tecken som visade att man var hos en biodlare, bland annat denna bilampa i en vaxcellsbokhylla.


På gården stod det ett antal bikupor som såg ut så här.
Medan söndagens andra biodlarbesök skedde i Roela hos biodlarfamiljen Aili & Tönis T., som var ekobiodlare. Efter en kort inledning blev vi uppdelade i två grupper för guidning av de olika lokalerna. På gården hade man ställt upp en av varje fyra varianter av bikupor som de använde sig av, dock ingen variant som jag kan tänka mig att arbeta med. På slutet av besöket fick vi möjligheten att provsmaka och köpa deras honung i den butik som man hade på gården.


I ett av arbetsrummen fann jag denna förmodligen ryska ramtrådningshjälpmedel, och den föregående biodlaren hade en liknade variant som han visade hur det fungerade att tråda ramarna.


En av de fyra sorter bikupor som Aili & Tönis T. använder sig av i deras biodling.

Under kvällen åt vi middag, tre rätters på vårt hotell Saka Cliff Hotel & Spa som låg vid Finska vikens kust strax utanför Kothla-Järve.

En fortsättning följer …

// M. Laby

Kategorier:
,