Två bullrecept

Kanelbullar

I måndags bestämde jag att jag skulle baka en sats av mina kungliga bullar igår eller idag, så jag inhandlade sötmandel och jäst som fattades igår. Och idag på eftermiddagen fanns motivationen (en viktig faktor) för ett bullbak, så jag gjorde ordning bulldegen som vanligt, men när jag skulle göra fyllningen upptäckte jag att kardemumman var helt slut. Därför blev det kanelbullar med honung istället, med efterhand uppskattad mängd av ingredienser i fyllningen. Men jag erbjuder er på båda recepten här, så ni får själv välja om ni vill baka kungliga bullar eller kanelbullar med honung.

Bulldegen både för kungliga bullarna och kanelbullarna
ca 100 st
1 l mjölk
2 pkt jäst
3 hg margarin
1 tsk salt
2 msk vanlig honung. (I orginalrecptet var det 1 dl socker)
2,5 – 3 l vetemjöl

Fyllning till de kungliga bullarna:
1,5 hg margarin
1,5 dl honung
6 tsk kardemumma
1,5 dl mandel

Fyllning till kanelbullarna med honung:
Ca 1,5 hg margarin
Ca 1,5 dl honung
Kanel

Pensling:
Ägg
Mjölk

Smula sönder och blanda jästen med lite kall mjölk i degbunken. Smält margarinet i en kastrull och häll i mjölken, som man värmer till ca 37° (fingervarmt). Häll därefter den uppvärmda mjölken över jästen och blanda ner saltet och honungen/(sockret). Arbeta in mjölet och arbeta degen smidigt, den skall vara ganska lös.

Smält margarin och honung i en kastrull, tillsätt därefter malen eller stött kardemumma samt hackad sötmandel för fyllningen till kungliga bullarna. För kanelbullarna blandas smält margarin tillsammans med honung och kanel, som sedan får svalna så det blir bredbar fyllning.

Kavla ut degen, bred på fyllningen och rulla ihop degen som en rulltårta. Skär degen i lämpliga längder som läggs i bullformar. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek och därefter pensla dem med blandningen av ägget och mjölken.

Grädda bullarna i 225°, 5-10 minuter.

Orginalreceptet kommer ifrån Honungens Kokbok som utgavs av Sveriges Biodlares Riksförbund för flera år sedan.

// M. Laby


Kategorier:

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Två bullrecept”

  1. […] Först kan jag skriva att den ovanstående bullen var god när jag åt upp den efter fotograferingen. Jo, idag har jag bakat en omgång Kungliga bullar, receptet på dessa bullar och andra bakverk med honung kan du finna på min blogg (och i framtiden även på familjeföretagets hemsida). […]

  2. […] För några minuter sedan frös jag in 16 påsar med Kungliga bullar från eftermiddagens bullbak, med 5 bullar i varje bullpåse. Med den bullen som blev över (ligger i min mage nu) vid packningen är det 81 bullar, men sedan har det försvunnit ett antal bullar under eftermiddagen/kvällen på olika sätt, bland annat vid fika. Så troligen blev det strax över 100 bullar som blev till med hjälp av 3 msk honung, 1 1/2 liter mjölk, 3 jäst … […]