“Dags för honungsskörd”

”Bröderna Laby i Nås är flitiga som bin för att kunna möta kundernas efterfrågan.” Var underrubriken till den artikel där jag och mina två bröder var med på torsdagen den 31 augusti i Södra Dalarnes Tidning, sidan 3.

En stor del av artikeln handlar om årets honungsskörd som ”SBR/honungsförmedlingen” gick ut för några veckor sedan med att de räknade med en honungsskörd på 600 ton jämfört mot förra årets 400 ton honung. Och detta har riksmedia fått till att det har varit bra honungsår över hela landet, men så är det inte.

”Försommaren var väldigt gynnsam för biodlare så på de ställen där bina kunnat komma igång tidigt har skördarna har blivit bra.

– På andra ställen har sommaren varit alldeles för torr. Jag tror att skördarna har varierat väldigt över landet, säger Anders Laby”

Naturligtvis fick vi frågan hur vår honungsskörd har varit i år, och storebror berättade för reporten att vi har delat på en del av våra bisamhällen för att få fler bisamhällen och därför har vi svårt att säga hur honungsskörden har varit. Men han talar om att han tror att vår skörd ligger på normalnivå.

I andra halvan av artikeln får reporten in dels att efterfrågan av vår honung har varit större än vad vi har hunnit producera och därför satsar vi på att utöka biodlingen, med bland annat hjälp av delning av bisamhällen.

”I dagsläget har de cirka 90 samhällen, men målet är att ha mellan 800 och 1000.
– Nu säljer vi ungefär fyra ton honung på ett år, men skulle vi ha 800 till 1000 samhällen skulle vi kunna sälja 50 ton,”

Och sen får hon även in att vi försöker bredda vårt sortiment med nya användningsområden av honung, exempelvis vår bastuhonung som vi samarbetar med det lettiska företaget Vinnis.

Personligen tycker jag att hela artikeln var bra skrivet.

M. Laby

2 thoughts on ““Dags för honungsskörd””

  1. Det var inte lite bin ni jobbar med! Kan tänka mig att det är ganska fullt upp.

    Ska ut i trädgården och ta reda på allt som blåst omkring där. Pelargonkrukorna ligger lite härs och tvärs och en del annat måste nog bindas upp. Blåser ju lite nu också, men inte som igår.

    /Pia

  2. Det blåste ordentligt i går när vi plockade upp vårt marknadsbord i Tviksta/Hedemora för gårdagens marknad. Vi hade taket/pressäningen på några få minuter innan vi plockade ner det igen för pressäningen med marknadsbord verkade vilja lyfta från marken. Tur nog lungade vindarna sig under eftermiddagen och solen kom fram till sist.

    M. Laby

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *